Feb 20, 2016

Beli BUKU Baca BUKU Jual BUKU

Apa Kabar anda semua?

saya Alhamdulillah sihat masih teguh berdiri disini...

Hari ni nak bercerita dunia aku lepas pulang ke kampung. Buat masa sekarang tak kerja tetap. Tolong ayah berniaga sikit dan aku jadi ejen. Bukan ejen khas FBI. Ejen buku je hehehe.

Antara kategori buku :

Novel | Kekeluargaan | Perniagaan | Motivasi | Islam | AlQuran |

kenapa buku? ada beberapa sebab kenapa aku pilih buku sedangkan berpusu-pusu rakyat jelata pilih berniaga tudung/ baju.

Buku menenangkan jiwa aku. Dalam masa sama aku bole diskaun jugak hehe. Aku baca buku motivasi dan umum hilangkan segala masalah.

kenapa buku? lagi kerana buku sifatnya senyap /diam/ sunyi dan aman. Aku bahagia dan tenang bila baca buku. Kadang-kadang tu bukan faham pun apa yg dibaca. Tapi bila dah start baca serta merta keadaan jadi sunyi.


Ada orang suka cite masalah dia kat kawan. Tapi sebab aku rasa tak siapa akan faham aku jadi aku pilih untuk cari ketenangan melalui buku. Dalam masa sama, aku jual la jugak alang-alang kan heheh. Kalau tak mampu beli yg mahal, beli je buku yang murah kurang RM20. Buku bole simpan sampai ke anak cucu kalau pandai jaga.

Ada orang cakap, buat apa susah-susah beli buku? banyak je article kat internet. Google print simpan kan jimat. Memang la jimat, kos ink dan brapa . pastu print tak secantik buku. Takde mood nk baca hehe. Buku bole simpan elok-elok yang print biasa nye buang je nanti .

Buku yang kat sebelah kiri kanan ni contoh buku yang aku jual dan baca . Alhamdulillah sikit-sikit aku bole redha dengan apa yang berlaku kat aku.

Melupakan tak semudah memaafkan.

Aku pun tak nak bermusuh dengan manusia. Tapi bila disakiti susah jugak nak melupakan. Dah bole move on ni kira Terbaik dah aku ni hehe. Kat mana ya kekuatan aku dapat ni? tak tahu nak cakap. Banyakkan istigfar, baca buku yang memuhasabahkan diri, paling penting UTAMAKAN mak ayah.

Kalau kau seksa diri untuk orang yang tak hargai kau kesian lah kat mak ayah. Hiduplah bukan untuk manusia yg bukan darah daging tapi HIDUP UTK MAK AYAH okey!!!!

Jom like FB page : ejenbukuonline :)

Sama-sama membaca, muhasabah diri. :)


2 comments:

  1. Perayaan hari buku nasional gak bisa dilepaskan dari minat baca. Banyak cara dilakukan untuk meningkatkan minat baca, seperti yang dilakukan oleh best western kemayoran yang membagi-bagikan buku gratis.

    ReplyDelete
  2. Terima Kasih Vivien sudi singgah di blog saya :) Betul tu minat membaca mest ada. Teknologi seperti HP dan laptop tak sama dengan membaca buku fizikal .

    ReplyDelete